Blå mat
FRAMTIDENS HÅLLBARA MAT FRÅN HAVET
Blå mat - Framtidens hållbara havsmat
Ett projekt i samarbete med Leader i området Södra Bohuslän.
Vrångö och Donsö ligger som pärlor allra längst ut i Göteborgs södra Skärgård. Med havet ständigt närvarande är det lätt att fångas av både dess skönhet och kraft. Med det följer ofta en vilja att förstå mer om vad som gömmer sig under ytan och frågor om hur vi bättre kan ta hand om våra hav för att lämna dem i ett så friskt skick vi kan till våra barn.
Vi står inför stora utmaningar för att värna om dessa känsliga ekosystem och för att behålla den biologiska mångfalden på land och i våra vatten. Det vi väljer att lägga på vår tallrik ger oss möjlighet att påverka riktningen för den utvecklingen varje dag, en liten bit i taget. Det tycker vi är hoppfullt, och det vill vi så gärna berätta mer om för dig! Det här gör vi tillsammans med Karolina Martinsson - hållbarhetsinspiratör och tångdykerska. Karolina har i många år arbetat för att skapa en svensk matkultur där den blå näringen har en självklar plats på tallriken.
Frågor vi vill ställa är tex. Hur kan vi bli havsvårdare och i större utsträckning samarbeta med haven? Vilka är “Havets hjältar” - råvarorna som lämnar platsen de lever på renare efter sig? Hur kan vi med svinnsmarta och cirkulära metoder ta vara på de råvaror som kommer från våra hav på ett bättre sätt?
Leaderprojektet pågår till Dec 2023 och syftar till att lyfta, inspirera och sprida kunskap om nya innovativa sätt att se på vår matförsörjning från haven. Under projekttiden vill vi skapa mötesplatser för så många människor vi kan: Vuxna och barn, du som besöker oss i din yrkesroll och du som är här på din fritid. Alla har vi större möjlighet att göra skillnad än vi tror. Vi vill visa dig att det både är gott, nyttigt och möjligt. Vi behöver alla lära oss mer, och tillsammans kan vi göra den resan så mycket roligare.